HASUN / HASUNİ / HASUNE SUNAĞI
Hasun Mağara Şehri Silvan'ın ilçe sınırlarında, Silvan-Malabadi karayolunun kuzeyindeki Hasuni Vadisi'nde bulunmaktadır. Silvan Ovası'na hakim bir noktadadır. Silvan şehir merkezine 6 km. uzaklıktadır. Birbirlerine koridorlarla bağlı 300 adet odadan oluşmakta ve kapladığı alan itibarı ile Anadolu'da emsal teşkil etmektedir.
Aynı zamanda bir mağara cenneti olan bölge birbirlerine kanallarla bağlı su depoları, hamam,kaya merdivenler,kaya kilisesi ve kesme taşlarla 12. yyılda yapılan bir kiliseye sahip olan Hasun mağara şehri görülmeye değer yerlerin başında gelmektedir .
Kurtarma kazısı yapılan ve M.Ö.1.Bin Demir Çağdan M.S. 13. yüzyıla kadar tarihlenen buluntulara rastlanmıştır.
TEMTEMBURG MAĞARASI
Silvanın sırtını yasladığı Albat Dağının eteklerinde olup Silvan-Boşat yolunun sol tarafındadır.Büyük çeşmenin üst tarafına denk gelmekte ve şehir merkezinden uzaklığı yaklaşık 1 km.dir.Mağaranın en büyük özelliği bir kaya parçasının oyulması sonucu yapılan tek bir odadan oluşması ve yine kayalar oyulan merdivenlerle çıkılmasıdır.Mağara odasının içinde,sağ ve solunda oturmak veya yatmak için yine kayalar oyularak iki divan oluşturulmuştur.
İsminin nereden geldiği belli olmayan Temtemburg mağarasının çevresindeki kayalıklarda da yontulmuş kaya parçaları vardır.
HAMİDO MAĞARASI
Albat Dağı eteklerinde olan mağara Silvan şehir merkezinden rahatlıkla görülmekte olup Askeri birliğin bulunduğu Alayın hemen arkasındadır. Hamido Mağarasının en büyük özelliği iki çıkışlı olmasıdır.İçinde derin uçurumların bulunduğu mağara yaklaşık 500 metre uzunluğundadır.
KEFTAR MAĞARASI (Küla Keftar)
Temtemburg mağarasının ilerisinde Boşat Yolu üzerinde,yolun sol tarafındadır..Doğal bir mağaradır.Mağaraya giren insanların bir daha dışarı çıkmadığı inanışı yaygındır.
Bunların yanında Silvan'a bağlı köylerde yüzlerce mağara bulunmaktadır.
PEZAN MAĞARASI (Kral Koltuğu)
Bu mağara doğal ve küçük bir mağaradır. Bir oyuk şeklindedir.Hayvanlar için barınak olarak ta kullanılır.Mağaranın hemen yanında merdiven basamakları şeklinde oyulan kayalar vardır. Üst tarafında ise halk arasında kral koltuğu denen ve konum itibarı ile bir koltuğa benzeyen oyulmuş kayanın çevresinde de yontulmuş kaya parçaları bulunmaktadır.
Silvan Kalesi'nin yapımında kullanılan taşların buradan kesilerek koparıldığı sanılmaktadır.