Selahaddin-i Eyyubi Camisi
Halk arasında camiya acem olarak adlandırılan Silvan Ulu cami, Mervaniler zamanında yapılmıştır. Halk arasında kullanılan bu ismin nereden kaynaklandığı tespit edilememiştir.
Mervaniler tarafından inşa edilen cami Artuklular, Eyyubiler ve Osmanlılar tarafından onarılarak, yeni eklemelerle günümüze kadar ulaşmıştır.
Bizans bazilikaları kullanılarak yapılan Silvan Ulu camiyi bir medeniyete mal etmek doğru değildir.
Eyyubi Hanedanlığının kurucusu Selahaddin-i Eyyubi'nin adını taşıyan ve bölgemizin en eski ve en büyük camilerinden biri olan bu eser, bir kaç medeniyetin ortak eseri olup Silvan'a bir kültür mirası olarak sunulmuştur.
MALABADİ KÖPRÜSÜ - SİLVAN
Kaynaklar Malabadi Köprüsünün yapım, onarım ve adları ile ilgili farklı bilgiler vermektedir
Artuklu devletinin hizmetinde olan ve Artuklular adına ticaretle uğraşan Silvan'lı ünlü tarihçi İbnü'l Ezrak, "Tarihi Meyyafarikin ve Amid" adlı kitabında Malabadi ve Anbarçay köprülerinin Mervaniler zamanında inşa edildiğini yazar. Malabadi Köprüsü'nün üzerinde Meyyafarıkin ve Mardin Artukluları hükümdarı Timurtaş'a ait 542 (m.1147-48) tarihli bir kitabe vardır.
Kitabe köprünün güney tarafındadır. Hüsameddin Timurtaş zamanında onarım veya yapımına başlanılan Malabadi köprüsü Necmeddin Alpı tarafından tamamlanmıştır.
HASUN / HASUNİ / HASUNE SUNAĞI
Hasun Mağara Şehri Silvan'ın ilçe sınırlarında, Silvan-Malabadi karayolunun kuzeyindeki Hasuni Vadisi'nde bulunmaktadır. Silvan Ovası'na hakim bir noktadadır. Silvan şehir merkezine 6 km. uzaklıktadır. Birbirlerine koridorlarla bağlı 300 adet odadan oluşmakta ve kapladığı alan itibarı ile Anadolu'da emsal teşkil etmektedir.