MALABADİ KÖPRÜSÜ - SİLVAN
Kaynaklar Malabadi Köprüsünün yapım, onarım ve adları ile ilgili farklı bilgiler vermektedir
Artuklu devletinin hizmetinde olan ve Artuklular adına ticaretle uğraşan Silvan'lı ünlü tarihçi İbnü'l Ezrak, "Tarihi Meyyafarikin ve Amid" adlı kitabında Malabadi ve Anbarçay köprülerinin Mervaniler zamanında inşa edildiğini yazar. Malabadi Köprüsü'nün üzerinde Meyyafarıkin ve Mardin Artukluları hükümdarı Timurtaş'a ait 542 (m.1147-48) tarihli bir kitabe vardır.
Kitabe köprünün güney tarafındadır. Hüsameddin Timurtaş zamanında onarım veya yapımına başlanılan Malabadi köprüsü Necmeddin Alpı tarafından tamamlanmıştır.
Evliya Çelebi'ye köprü bir Abbasi dönemi yapıtıdır. Taylor'un okuduğu kitabeye göre köprünün 1245-46 tarihinde de bir onarım gördüğü anlaşılmaktadır. Bu tarihe göre köprünün Meyyafarıkin Eyyubileri zamanında da onarıldığı ortaya çıkmaktadır.
Yapımında Silvan yöresine özgü renkli taşların kullanıldığı ünlü Malabadi Köprüsü, Diyarbakır-Bitlis karayolu üzerinde olup, Silvan ilçe merkezine 20 km. uzaklıktadır.
Silvan ilçe sınırlarında olan ve "Bad'ın Evi " anlamına gelen ünlü Malabadi Köprüsü, dünyadaki taş kemerli köprüler arasında kemeri en geniş olan köprüdür.
Farklı uzunluklarda kırık hatlar halinde üç bölümden oluşan köprü Doğu ve Batıda hafif eğilimlerle ana yola bağlanmıştır.
Orta bölümde ayakları kayalıklara oturtulmuş 38.60 metre açıklığı bulunan sivri bir kemeri olan köprünün üstünde sepet kulpu şeklinde ve 3 metre açıklıkta olan küçük bir kemer yer almaktadır. Birinci yere paralellik gösteren üçüncü bölümde sivri kemerli iki açıklık ve ayrıca yola bağlanan kısmın yakınında da bir açıklık görülür.
Köprünün boyu 150 metre,eni 7 metre yüksekliği ise 19 metredir.Kemerin her iki yanında kışın soğuğundan ve yazın sıcağından korunmak ve köprünün güvenliğini sağlamak için iki oda bulunmaktadır.
Evliya Çelebi köprüyü şu şekilde tanıtmaktadır: Köprünün iki tarafında kale kapıları gibi demir kapıları vardır. Bu kapıların içinde, sağ ve solda köprünün temeli beraberliğinde, kemerin altında hanlar vardır ki gelip geçen, sağdan ve soldan geldikleri vakit misafir olurlar. Köprünün kemeri altında birçok odalar vardır. Demir pencereler şahneşinlerine misafirler oturup, kemerin karşı tarafındaki adamlarla kimi sohbet eder, kimi ağ ve oltalarla balık avlarlar. Bu köprünün sağ ve solunda da nice pencereli odalar vardır. Köprünün sağ ve solundaki bütün korkuluklar Nehcivan çeliğindendir. Ama demirci ustası da var kudretini sarf ederek bir türlü sanatlı kafesli korkuluklar yapmış ve doğrusu elinin ustalığını göstermiştir. Doğrusu, üstad mühendis var kuvvetini sarfederek bu köprüde öyle sanatlar göstermiştir ki, bu işçiliği geçmiş mimarlardan hiç birisi göstermemiştir.